Борисов бил 50% Тръмп, 50% Меркел 27.09 | 15:00

Германия да вземе пример от България как се пази граница от мигранти, казва той

От iNews.bg

Бойко Борисов бил 50% Доналд Тръмп и 50% Ангела Меркел. Такъв извод може да се направи от реплика, която на шега отправил към българския премиер холандският му колега Марк Рюте. Признанието идва от самия наш министър председател в интервю, дадено за Канал 3. "Всъщност ти това, което говориш, е това, което говори Тръмп, а иначе сърцето ти е с Меркел, като европеец", казал Рюте на Борисов.

Българският премиер разказва за шеговитата реплика на холандския в рамките на отговора на въпроса по отношение на бъдещата геополитика на България в карето, претенциите на Тръмп към Европа, исканията на Ердоган и също отстояване правата на Иран. "Нашата външна политика винаги се е основавала на основните принципи на добросъседство, толерантност, и етническа, взаимно разбирателство и отчитане правата и интересите на всяка една от държавите. Винаги за мен България е била на първо място, затова опазването на границите, независимо от препоръката, която имаме, да намалим бюджета за опазване на границите от Комисията, мисля, че ние няма да го направим, защото в момента имаме модел как трябва да се пази външна граница на ЕС", отбелязва Борисов.

Той отбелязва и високите оценки, които е получил по отношение на българското председателство на Съвета на ЕС. "Когато бяхме на приема на Европейския съвет, всички, които ме виждаха от колегите – и комисарят Хан, и Хашим Тачи, и бившия премиер, сега външен министър на Словения казаха – такова председателство, толкова добро за Балканите, толкова добро за Европа, не е имало. Така че колкото и в България някои да се опитват да не зачитат успехите на България, всички започват с благодарност. Така че нашето геостратегическо положение е такова, че трябва да успяваме да пазим баланса със съседите, които имаме и по море, и по суша разбира се, но в същото време никога да не забравяме нашата европейска и натовска идентичност", казва Борисов.

Той казва още, че Брекзит и Великобритания е тема, която тревожи абсолютно целия ЕС. "В същото време нападките, които има срещу Германия и дори това, което се случва там. И аз се надявам най-после там да разберат, че миграционния поток как се спира, как се регулира, имат модел и той е в България. Така че продължаваме и утре, и вдругиден нататък. Нашата реч е в петък, ще имаме няколко важни срещи дотогава и ще ви информираме", обяснява Борисов във връзка с участието си на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, която се провежда в Ню Йорк.

Водещи

Най-четени