Борисов в Турция за официалния старт на TANAP 12.06 | 11:38

През следващите два дни премиерът ще е на посещение в Израел и Палестина

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни. Днес той ще направи и кратко посещение в Измир, където ще се срещне с премиера на Турция Бинали Йълдъръм, съобщава БГНЕС. Двамата ще проведат разговори в офиса на кабинета в Измир. Те ще обсъдят сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката и културата, както и проблеми на турския етнос в България, и други регионални теми.

Датата на визитата на Борисов в Турция съвпада с церемонията по въвеждането в експлоатация на Трансанадолския газопровод /TANAP/, по който азербайджанският газ през Турция ще бъде доставян в Европа. Проектът получи названието "Енергийният път на коприната", той ще допринесе особено много за енергийната сигурност на Турция. Церемонията по официалния пуск на участъка от 1 340 км на газопровода ще се състои на компресорно-измервателната станция в провинция Ескишехир в Северозападна Турция. Планирано е той да доставя 6 млрд. куб. метра газ в Турция, а в Европа – 10 млрд. куб. метра.

Турският участък започва от Ардахан и минава през Карс, Ерзурум, Ерзинджан, Байбурт, Гюмюшхане, Гиресун, Сивас, Йозгат, Кършехир, Къръккале, Анкара, Ескишехир, Биледжик, Кютахия, Бурса, Балъкесир, Чаканаккале, Текирдаг и стига до района Ипсала на Одрин, граничен на България и Гърция вилает. Общата дължина на газопровода е 1 850 км, пропускателният му капацитет е 16 млрд.куб.метра, а общата стойност на проекта е в размер на 8 млрд.долара. На 24 декември 2011 г. Азербайджан и Турция подписаха меморандум за взаимно сътрудничество и разбирателство, на 26 юни 2012 г. – споразумение за правно сътрудничество, на 10 септември 2014 г. парламентът в Турция утвърди два възлови документа за проекта TANAP. На 17 март 2015 г. в Карс се състоя церемония по полагането на основите, а на 23 януари т.г. – тестови доставки на газ. Очаква се, че в церемонията на 12 юни ще участват президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Грузия Георгий Маргелашвили и министрите на енергетиката на страните-участнички в проекта. Вчера на пресконференция в Москва стана известно, че дейностите по изграждането на Турски поток ще бъдат ускорени. Седмица по-рано "Газпром" и турската компания "Боташ" подписаха протокол за сухопътния участък от транзитната тръба на този газопровод за доставките за ЕС. Все още се решава въпросът откъде ще мине маршрутът на транзитната връзка – през Гърция или през България, посочи представителката на компанията "Турски поток" Аслъ Есен. Когато Бойко Борисов бе на посещение в Москва на 30 май, Владимир Путин заяви подкрепа входната точка да бъде именно България. За това Путин и Реджеп Ердоган се споразумяха в телефонен разговор ден преди визитата на българския премиер.

В Йерусалим премиерът Борисов ще проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях ще бъде направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимен интерес, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма, и ще бъдат обменени мнения по международни и регионални теми. В годината, в която отбелязваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, министър-председателят ще участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес и ще разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Бойко Борисов и българската делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъдат приети от Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети. Те ще имат среща и с българската общност в Тел Авив, за която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова.

В Рамала делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, ще разговаря с премиера на Палестина Рами Хамдала за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес. При посещението си в Израел премиерът ще бъде придружаван и от представители на Българската православна църква и на еврейската общност в България.

Водещи

Най-четени