Борисов е имал срещи с руснаци от забранителен списък, твърди Цветанов 05.07 | 19:59

Срещите са били преди строежа на Турски поток, което значи, че въпросните лица трябва да са от забранителен списък по линия на анексирането на Крим през 2014 г.

От iNews

Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов са провеждали срещи с хора от забранителен списък на Европейската комисия, руски лица, които са прокарвали Пътната карта за Турски поток. Това обяви бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи и един от най-близките хора на Борисов Цветан Цветанов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви и попита защо никой не говори на тези теми.

Той заяви, че самият той многократно алармирал за това, но в по-малки телевизии. Цветанов обяви, че трябва да се питат участниците в срещата и се чуди защо никой не го прави.

"Ние имахме управление, в което висшето ръководство на държавата  прокарваше руските интереси, Турски поток е много ясен пример", обяви още Цветанов. На констатация от водещата, че все пак той е бил част от това същото управление, бившият силов министър разясни, че именно това са били "различията, които имал с част от тогавашното ръководство".

Той даде пример със случая "Скрипал" през 2018 г. Според него България е трябвало да изгони още тогава руски дипломати. Самият Цветанов бил да се изгонят, но тогава имало единодействие между президента, Борисов и БСП и не се било случило. 

Той разви тезата си, че преди войната, в ЕС е имало т.нар. балансирана политика с Русия, при която такива лидери като Меркел били в добри отношения с руската страна. Но нито един лидер не се е срещал с хора от забранителния списък, натърти Цветанов и разказа за Борисов, Дончев и Петкова.

Той твърди, че именно след тези срещи се стигнало до подписването от страна на Теменужка Петкова на Пътната карта за Турски поток в Санкт Петербург.

Пътна карта, която не може да бъде открита в деловодството или архивите на министерството на енергетиката, подчерта Цветанов, цитиран от "Сега".

Това национална сигурност ли е, защита на националната сигурност ли е, не сме ли били в услуа на чужди интереси, попита той. На въпрос кога е разбрал той за тези неща, когато е напуснал ГЕРБ ли или преди това е имало симбиоза с руските интереси, Цветанов обяви, че го е заявявал няколкократно пред Борисов, било е част от разговори помежду им. Имахме различни мнения, но публично не сме го оповестявали, каза той.

На въпрос кои са въпросните руснаци, с които е имало срещи, Цветанов обяви, че става дума за Александър Бабаков и Александър Воробьов. На въпрос това ли са хората, с които са срещали Борисов, Дончев и Петкова Цветанов отговори: "Да, да". 

От думите му стана ясно, че срещите са били преди строежа на Турски поток, което значи, че въпросните лица трябва да са от забранителен списък по линия на анексирането на Крим през 2014 г. 

 

Водещи

Най-четени