Борисов запали триметрова факла в Габрово 22.01 | 14:32

Премиерът даде старт на газопреносната система на града

От Ралица Стоянова

Премиерът Бойко Борисов запали триметрова символична факла, захранена с природен газ в Габрово. С това беше отбелязано свързването на града към националната газопреносна система. 

На централния площад "Възраждане" присъстваха още кметът на града Таня Христова, председателят на съвета на директорите на "Ситигаз - България" ЕАД Александър Кожухаров и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, информира БТА.

Газифицирането на града е извършено за четири месеца, но опитите Габрово да бъде свързан с националната газопреносна мрежа датират от 1996 година.

Газифицирането на Габрово с природен газ е извършено от дружество "Ситигаз - България" ЕАД, чието разрешение за строеж е издадено през август 2012 година, а строителството на първия етап на газификацията е започнало през септември.

Дружеството е изградило 40 километра газопровод, а досегашната инвестиция е 10,5 милиона лева.

Борисов информира, че днес в Агенция "Пътна инфраструктура" се отварят офертите за изпълнител на довеждащия път към тунела под Шипка. В този проект ще бъдат вложени 85 милиона лева.

Всичко, което обещахме да построим в Габрово, вече е изпълнено или е в процес на реализация. Ние обещахме да газифицираме града, да изградим водния цикъл на стойност 123 милиона лева, да направим обходния път към тунела под Шипка и да построим новото крило на Априловската гимназия, похвали се премиерът.

По-късно днес премиерът Борисов ще посети Севлиево, където ще присъства на представянето на договора за безвъзмездна финансова помощ за обновяването и разширяването на водопроводната и канализационна градска водопреносна мрежа. Стойността на проекта, финансиран по оперативната програма "Околна среда", е 18,9 милиона лева.

В Севлиево ще бъдат изградени и обновени 15 километра канализационна и 4,5 километра водопроводна мрежа, което ще допринесе за намаляване на водните загуби и за подобряване на качеството на питейната вода, като наред с това ограниченото водоподаване, от което градът страда всяка година, ще бъде премахнато.

Водещи

Най-четени