Борисов отряза Вишеградската четворка да пазим ЕС от мигрантите 15.02 | 18:29

Поемането на бежанците от българската и македонската граница само ще смени маршрутите им, смята премиерът

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов не смята идеята България и Македония да поемат контрола на външните граници на ЕС и борбата с мигрантската вълна вместо Гърция за добър и успешен ход. Това стана ясно от думите му след срещата с чешкия министър-председател Бохуслав Суботка, проведена в рамките на извънредното заседание на Вишеградската четворка, проведено днес в Прага. Според българския премиер, който представи страната ни на срещата, за справянето със ситуацията с бежанците е необходимо общоевропейско решение, а не едностранно или на група държави.

По време на разговора си със Соботка Борисов отбелязва, че България оценява стремежа на Вишеградската група да бъде фактор в разрешаването на бежанската криза, но каузата ще бъде обречена, ако няма съвместни действия на целия Европейски съюз. Според българския премиер реализацията на идеята България и Македония да поемат контрола на външните граници на ЕС, ако Гърция не успее да се справи, няма да спрат бежанците да нахлуват в Европа, а само ще ги принудят да променят маршрутите.

Именно сериозната охрана на външните граници на Евросъюза е от първостепенно значение за овладяването на миграционната криза в краткосрочен и средносрочен план, отбелязва Борисов. Според него за целта трябва да бъдат въведени и допълнителни мерки за повишаването на ефективността на контрола. Това трябва да стане и при участието и подкрепата на всички страни членки. Българският премиер изтъкна пред чешкия си колега и сериозните усилия, които страната ни полага за редуцирането на нелегалната имиграция и признанието, което България получава. В тази връзка Борисов покани Соботка да посети страната ни и сам да се убеди в това.

Водещи

Най-четени