Борисов отсече пред Туск: Повече няма да настоявам за Шенген! Когато пожелаят – да ни включат 09.10 | 12:48

„Обясних и на Доналд Туск какви разходи харчи България за сигурността на Шенген“, каза премиерът и увери, че у нас няма да има нови бежански центрове

От iNews.bg

Когато пожелаят – да ни включат. Дори не настоявам да влиза в дневния ред, защото очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвсместен брифинг с Доналд Туск, който е на посещение в България.

Министър-председателят коментира, че половината държави в Европа са се провалили в охраната на шенгенските граници.

"Това го заявих и на външния министър на Холандия. България доказа, че е много по-добра Шенгенска граница от половината държави в Европа", категоричен бе българският премиер.

Според него страната ни харчи огромни средства за сигурност. "Обясних и на Доналд Туск какви разходи харчи България, колко пари като командировъчни, транспортни разходи, амортизация на техниката и на армията, и на полицията, и на жандармерията. В този дъжд, в тази кал цяла зима хората при нечовешки условия работят в планините, за да осигуряват сигурността на Шенген. Мога спокойно да благодаря от мое име и от името на Доналд Туск на всички наши полицаи, граничари и военни, които в момента са в полята и горите и осъществяват охраната на Шенгенското пространство и на външната граница на ЕС”, каза още Бойко Борисов.

Той увери, че не се планира изграждане на нови бежански центрове в България, както и че страната ни подкрепя и държи да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия.

"Защото е хубаво тези хора да бъдат държани близо до родните си места", отбеляза правителственият ръководител.

Водещи

Най-четени