Борисов поиска делото "Буда" да бъде публично отворено 04.02 | 16:50

Справка сочи, че няма данни той да е подписвал и да е бил информатор на ЦСБОП

От Диана Цветкова

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил публичното отваряне на досието "Буда". Това съобщи самият министър-председател пред вестник "Сега".

Решението му идва ден, след като бе изнесена информация, че Борисов е бил агент на ЦСБОП под псевдоним Буда. Самият премиер отрече това да е истина, а в говоренето по темата се включи и ръководството на ГЕРБ, което излезе с позиция, и вътрешният министър Цветан Цветанов, според когото става дума за предизборно очерняне.

Същевременно МВР обяви, че липсват документи, които да сочат, че лицето в "Буда" е предоставяло информация на службите, както и че се е съгласявало да бъде информатор.

Комисия в ГДБОП вече е разгледала материалите по случая.

"При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради "липса на среда", се посочва в съобщението на МВР.

"Няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация", гласи становището.

"Информацията по делото "Буда" вече не е класифицирана и няма основания материалите да бъдат защитени напред във времето и те могат да се декласифицират", смята комисията в ГДБОП.

Водещи

Най-четени