Борисов разпоредил проверка и на търг на ТЕЦ „Марица изток 2“ 09.03 | 15:48

Централата плаща по 3 лв. за охрана на метър, а не е ясно дали й трябва и може ли да си го позволи

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка на поредна обществена поръчка. Този път става въпрос за обявен преди почти 2 години конкурс за избор на охранителна фирма за държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Още снощи министър-председателят е разпоредил на енергийния министър Теменужка Петкова да провери търга, предаде "Фокус". Тя го е информирала, че такава вече е започнала, но е уточнила и че рамковото споразумение между победителя в конкурса и държавната ТЕЦ-а е с гриф "секретно", тъй като централата е един от обектите от национално значение.

Петкова е информирала Борисов още и че през 2014 г. оферти за обществената поръчка са подали два консорциума. Единият е предложил цена от 29 млн. лв., вторият – с 2 млн. повече. Печели по-евтината оферта, а във въпросния консорциум участва добилата популярност напоследък фирма "Водстрой 98". Според енергийния министър обаче към момента по въпросното споразумение не е имало плащания.

Премиерът е поискал също и да се запознае с финансовото състояние на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". След като го е получил днес по обяд, е установил, че то не е цветущо. Затова е възложил също и да се провери дали наистина най-голямата ни електроцентрала има нужда от тази охрана и може ли да си я позволи, става ясно още от думите на Борисов. Тъй като според него при цена от 29 млн. лв., излиза, че за всеки метър охранявана площ на територията на ТЕЦ-а трябва да отиват по 3000 лв.

Водещи

Най-четени