Борисов се поклони пред паметта на жертвите на Холокоста 11.09 | 11:21

В книгата за гости премиерът написа: „Памет и поклон”

От Кремена Бедерева

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация се поклониха пред паметта на жертвите на Холокоста в Мемориала "Яд Вашем” в Ерусалим, предаде Агенция "Фокус”.

Цялата церемония остана скрита за българските журналисти, които я изкараха в задръстванията на Ерусалим, вместо в Мемориала. Премиерът е поднесъл венец.

Мемориалът "Яд Вашем” е построен в памет на евреите, жертви на Холокоста. Основан е през 1953 г. по решение на Кнесета - израелския парламент. На територията на мемориала "Яд Вашем" са разположени музей, библиотека, архив.

Премиерът и българската делегация са разгледали музейната експозиция в памет на убитите през Холокоста 6 милиона евреи. Тя е изградена с оригинални снимки и експонати, запазени от оцелели в лагерите на смъртта на хитлеристка Германия.

Място в експозицията е отделена и на България – страната, запазила еврейската общност, с благодарност към цар Борис ІІІ, заместник-председателя на тогавашното Народно събрание Димитър Пешев, Българската православна църква, обществениците, защитили българските евреи от депортацията. Внушителният мемориал съдържа аудио- видео и фотографски спомени на оцелели евреи от всички европейски държави и е мястото, задължително посещавано от всяка чуждестранна официална делегация.

Наред с жертвите, мемориалът отдава и благодарност на всички, участвали в спасението на евреите по време на Втората световна война и събитията около нея.

Във възпоменателната зала министър-председателят е запалил вечния огън и е поднесъл венец в памет на загиналите. Специална молитва – Ел Малех Рахамин е била отслужена за душите на мъчениците. Посещението в Яд Вашем приключва с преминаване през детския мемориал, където е отделено място за загиналите деца по време на Холокоста.

В книгата за гости премиерът Бойко Борисов написа: "Памет и поклон”.

След церемонията в Мемориала "Яд Вашем” премиерът замина на среща на четири очи с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.

В делегацията от българска страна са включени министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Ивайло Московски, Делян Добрев, Тотю Младенов, Нона Караджова, Мирослав Найденов, Вежди Рашидов, Аню Ангелов, Десислава Атанасова, Сергей Игнатов.

В програмата на посещението е предвидена церемония по подписването на двустранни документи в присъствието на двамата министър-председатели: Проект на споразумение между правителството на Република България и правителството на Държавата Израел за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, План между Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Държавата Израел за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука, Програма за сътрудничество в областта на науката, културата и образованието за периода 2012 – 2014, Споразумение между министерствата на външните работи за доходоносна дейност на членове на семейството на член на дипломатическа мисия или консулско председателство.

Водещи

Най-четени