Борисов се притесни от поражение, призова реформаторите да отстъпят за Конституцията 22.07 | 13:29

Премиерът се опасява, че без да има компромис за избора на ръководствата на колегиите, промените в Конституцията няма да съберат достатъчно гласове в парламента

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов призова коалиционните си партньори от Реформаторския блок да направят компромис за промените в Конституцията.

"Единственото, по което има разминаване към момента е, че Реформаторският блок трябва да преодолеят начина, по който се избират ръководствата в колегиите", информира Борисов след председателския съвет в парламента, на който присъстваха лидерите на политическите сили и вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Той припомни какво е съотношението в квотите за избор на съдии и прокурори в ръководствата. "Към момента сме предложили 8 на 5 – 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокуроро-следователската - 6 на 6”.

Борисов е убеден, че ако днес Реформаторите вземат решение да отстъпят, консенсус с партиите ще бъде постигнат още утре.

"Това, което заявих на реформаторите, и на Найден Зеленогорски, и на Радан Кънев, защото при тях има също депутати, които биха подкрепили едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове за промени в конституцията, е, че ако не постигнат единно решение, ще отида на поражение в петък. Но няма да създам условие за поражение на самия Реформаторски блок", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът е оптимист, че ще бъдат събрани необходимите депутатски гласове за разделянето на ВСС на две колегии и заяви категорично, че няма да отстъпи от тази идея.

"Нещо, от което не отстъпвам и е заявено от самото начало, което е в нашата стратегия и програма, е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорско-следователска. А също и поетия ангажимент към нашите избиратели магистратите сами да се утвърждават, да израстват, да се гласуват - съдиите за себе си и прокурорите за себе си", заяви Борисов. И заключи, че по темата за разделянето на ВСС на две колегии може би ще бъдат събрани необходимите гласове за промяна на конституцията.

 

Той разчита, че ще постигне парламентарен консенсус и за засилването ролята на инспектората и на кариерното развитие на магистратите.

"Никой не би могъл да каже какъв проект за конституционни промени ще се гласува в петък, защото до тогава ще се проведат още 3-4 заседания на председателския съвет на Народното събрание", коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Той обясни, че към момента има един внесен законопроект и ако се получи съгласие около друг, той ще бъде внесен със 180 подписа.

Междувременно разговорите в парламентарните партии и по промените в Конституцията продължават. Днес следобяд се събира групата на Реформаторите, за да излезе с официална позиция за конституционните промени, както призова вчера вицепремиера Меглена Кунева.

Новият председателски съвет на парламента ще се събере утре от 8.30 часа, съобщи БТА.

 

 

Водещи

Най-четени