Борисов скочи срещу номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН 18.06 | 18:40

Според него издигнатата кандидатура била нахалство

От iNews.bg

Бойко Борисов скочи срещу издигнатата номинацията от правителство на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

"Номинацията на правителство за шеф на ООН за 2017 е нахалство". Това Борисов коментира номинирането на генералния директор на ЮНЕСКО за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г., съобщава агенция "Фокус”.

Борисов посочи, че проблемът не е в личността на Бокова и че с нея е в отлични отношения.

"Ирина Бокова по време на нашето правителство стана шеф на ЮНЕСКО и ние сме в прекрасни отношения с нея. Така че, нейната личност не я коментирам и тя е един безспорно добър шеф на ЮНЕСКО, но нахалството на това правителство, на тази тройна коалиция, да предлага шеф на Организацията на обединените нации 2017 година показва, че дори малките ми колебания, че днес, скъсвайки споразумението с тях, съм бил емоционален, показва, че съм бил абсолютно прав”, обясни Борисов.

Предложението за издигане на кандидатурата Ирина Бокова за генерален секретар на ООН от правителството на Пламен Орешарски е за генерален секретар на ООН е направено от МВнР на министър Кристиян Вигенин. Генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание по предложение на Съвета за сигурност. В момента Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат.

Водещи

Най-четени