Борисов след срещите в Брюксел: Оставаме в Афганистан 05.10 | 18:17

Споразумението за реадмисия Брюксел-Кабул трябва да влезе в сила максимално бързо, настоява той пред Могерини

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов се отказа да изтегляме военния си контингент от Афганистан след днешните си срещи в Брюксел. Макар в последните седмици на няколко пъти той да заяви, че България може да реши да изтегли войниците си от там, ако с Кабул не бъде подписано споразумение за депортиране на нелегалните мигранти, сега се оказа, че се е отказал от идеята.

"Българският контингент в Афганистан остава, след като споразумението за реадмисия е подписано", каза българският министър-председател пред журналисти в Брюксел. И изрази надежда, че въпросното споразумение ще бъде ратифицирано бързо и ще влезе в сила, за да започне изпълнението му. Но отново припомни, че при различно развитие на нещата не е имало логика да изпращаме на мисии по 110 души там, за да помагаме на Афганистан с наши бюджетни средства, а в същото време същата тази държава да ни залива с бежанци.

"При отсъствието на такова споразумение не би имало смисъл да държим военнослужещи там", посочи Борисов. И допълни, че не се наема да обясни на българските граждани защо наши момчета и момичета, български военнослужещи, са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там, с пари на българските данъкоплатци подпомагаме на Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. "Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, посочи Борисов. Той коментира също, че ако споразумението сработи, такива могат да бъдат сключени и с други рискови страни.

Премиерът благодари на ЕК за подкрепата, която ни е била оказана, включително и с подписването на споразумението за връщане на нелегалните афганистански мигранти. "След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно, е редно да кажем и "Благодаря”, отбеляза той след срещата си с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Министър-председателят определи старта на Европейска гранична и брегова охрана от България като оценка за усилията на държавата за овладяване на мигрантския натиск върху Европа. "Факт е, че когато целенасочено, методично с умерен тон, но постоянно и неотстъпчиво действаме, накрая резултатът идва", каза Борисов. Според него с обща европейска гранична полиция ще има много по-добри резултати и по-голям контрол във всички държави от ЕС.

Министър-председателят съобщи също, че вицепремиерът Томислав Дончев е провел днес срещи в ЕК по проекта за европейския газов хъб "Балкан”. "Искаме да има ясна позиция на Комисията, че това е необходимо за Европа, правилно е и тогава да отидем да преговаряме с доставчиците, които биха докарали газ, включително руски, за което говорихме и с президента Путин", отбеляза Борисов. И добави, че при такова развитие на нещата остават вече да се проведат чисто експертни срещи за реализацията на българския проект.

Водещи

Най-четени