Борисов също с офшорка в Кипър – движи я със сикаджии 07.11 | 13:52

Той бил съдружник и с Пашата, обясни Николай Бареков

От Елица Елефтерова

Експремиерът Бойко Борисов, подобно на президента Росен Плевнелиев, има офшорка в Кипър. Компанията лидерът на ГЕРБ движел заедно с ключови фигури от силовата групировка СИК. Съдружници на Борисов са шефката на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова, Мирослав Дерменджиев и Живко Делчев, които заедно с лидера на ГЕРБ са от създателите на СИК.

Това обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, позовавайки се на разследване на TV7. 

Бившият тв водещ заяви, че става дума за две компании, като едната развива дейност у нас, а другата – в Кипър. Тази, която е в средиземноморската страна, е регистрирана като офшорка. Името ѝ е "Хинтекс" и се помещава в Никозия. Същата компания е регистрирана и в България.

Според политика тази компания е нарушавала законите, тъй като не е давала отчет за приходите и разходите си към кипърските власти, както изисква законът, след влизането на държавата в ЕС.

Тя разполага с дъщерна фирма – "Маркуп", която също е регистрирана в Никозия и в която Борисов е съдружник с Бориславова, Живко Делчев, както и с Румен Николов – Пашата. 

От думите му стана ясно, че няма информация за дейността на фирмата, но за "Хинтекс" се знае, че се занимава с внос и износ на химически и нефтопродукти.

Бареков е убеден, че кипърската фирма пере пари от незаконна дейност, свързана с амфетамини, синтетични наркотици и горива. 

Според Бареков възниква въпросът, защо експремиерът не е огласил никъде участието си в тези фирми. Друг въпрос е защо се дублират двете дружества в Кипър и България.

По негово мнение това е, за да се прикрива печалбата (както в повечето случаи се използват офшорките).

Бареков попита риторично и защо експремиерът крие връзките си от миналото с Пашата. Освен това ексжурналистът заяви, че Бориславова и Борисов са поверили бизнеса си в Кипър на 80-годишния автомонтьор Андреас Максулис, който живее на съседната на регистрираното дружество улица и попита дали това не е подставено лице.

Според Бареков тази офшорка "е заровеното куче на Борисов за връзките със силовите групировки".   

По думите му тази връзка провокира въпроси, чийто отговор могат да дадат само Борисов и приближените му Цветелина Бориславова и Пашата.

Водещи

Най-четени