Борисов ще вдига мораториума върху новите лекарства 15.12 | 18:05

БСП и ДПС да проявят разум за 6 месеца, после ще си показваме българския характер, каза той от Брюксел

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов е готов да вдигне частично мораториума върху новите лекарства, който скара държавните институции. Това стана ясно от неговите думи в Брюксел, където е за лидерската среща на ЕС. От там той заяви, че е готов да преразгледа мораториума. "Ако дадено лекарство се употребява в една трета от държавите в ЕС, ще го платим веднага", заяви Борисов, цитиран от бТВ.

"Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас", посочи Борисов. "Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим, щом така се тълкува, че видите ли, може човек да загине”, допълни той. Думите му дойдоха в отговор на коментара на президента Румен Радев от по-рано днес, че мораториумът, върху който държавният глава наложи вето, но вчера парламентът одобри повторно, е "циничен и брутален".

"Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имахме тогава, за да купуваме по 8000 долара молекула, някакво свръхново лекарство, и на втората седмица жената си умря", каза още премиерът. "Не искам да си играят със страховете на хората”, допълни той. Но отбеляза, че според него лобизмът е именно в новите лекарства.

По отношение на коментара на държавния глава Румен Радев дали използването на военно-транспортната авиация 2009-2012 г. е целесъобразно, Борисов заяви: "Не искам да се вкарвам в тази тема. Това, което прави правителството, са политически решения, които сме взели. Имаме съответно своите приоритети, които изпълняваме - ясно разписани, казани, с които сме спечелили изборите”.

Борисов призова своите колеги в президентството, в БСП и ДПС за разум в шестте месеца на българското председателство на Съвета на ЕС. "След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин. Разбирам, че не е приятно, завистта е голяма, но да се опитаме поне за шест месеца да сме малко българи и в тяхно лице”, апелира Борисов.

По думите на премиера датата на вота на недоверие през януари е умишлено подбрана. Това ли е добронамерената, градивната опозиция, която искала ние да се представим добре в Европа? Умират да свалят всичко и да се сринем, това им е целта - и в руините да се опитват отново да крадат така, както беше през целия период "Орешарски” и подобни. Ще се съпротивляваме този път много, увери Борисов.

Водещи

Най-четени