Ботев ще се изучава такъв, какъвто е! 14.08 | 17:43

Поетът-революционер, героят Христо Ботев остава в учебниците по история и ще се изучава, без да бъдат променени текстовете му

От Кремена Бедерева

Да се изучава ли Ботев или не? "Това е въпросът", чиито отговор даде категорично просветният министър Сергей Игнатов, а именно - "Ботев ще се изучава такъв, какъвто е".

"Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век", коментира Игнатов.

Той запита дали ще се намери някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучели по-добре днес на български език? Това е позицията на кабинета и лична позиция на министъра. Нещо повече – Игнатов е убеден, че никой от следващите правителства няма да посмее да посегне на тези наши светини. Той добави още, че в учебниците остава и премиерът Бойко Борисов.

bTV допълва, че повод за извънредното изявление на Сергей Игнатов стана зародилата се в интернет дискусия – да отпадне ли творчеството на Христо Ботев от българските учебници по литература.

"Целият ми екип, премиерът, ако не беше зает, щеше да дойде днес и да каже, че Христо Ботев остава в българските учебници, при това непроменен", добави още той.

Дискусията пък бе предизвикана от питане на директора на издателство "Просвета" Йоана Томова до КЗД - "Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?”.

Последният доклад на КЗД, озаглавен "Стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование” е публикуван на сайта на звеното. В него се съдържат критики към представянето на турците като поробители. По този повод Томова пита: ”Да редактираме ли "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище?”.

Обществените реакции не закъсняха и във Facebook веднага се формира група "Национален Протест срещу безобразията в България", която предупреди, че ако Ботев бъде изтрит от страниците на учебниците, ще се погрижи максимален брой деца да не стъпят в училище на 15 септември.

Днес ВМРО официално поиска незабавното разпускане на КЗД.

Водещи

Най-четени