Брюксел: OK! Независимият анализ на прокуратурата ще е публичен 30.06 | 15:32

ЕК склони на молбата на Цацаров и Захариева да отпадне клаузата за конфиденциалност

От iNews.bg

Заради високия обществен интерес изводите и препоръките от независимия европейски анализ на българската прокуратура ще бъдат публични. Това е било договорено на среща в Брюксел между правосъдния министър Екатерина Захариева и зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис, наблюдаващ работата на Службата за подкрепа на структурната реформа. Това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Тази нова структура на Европейската комисия организира мисията на независимите европейски прокурори, които от понеделник са в София и вече проведоха поредица от срещи, предаде БНР.

Действащите магистрати от Великобритания, Германия, Норвегия, Белгия и от новата структура на ЕС ще дойдат на още няколко подобни мисии у нас. До края годината те трябва да изготвят независим анализ на структурния и функционален модел на българската прокуратура.

Заради заложена клауза за конфиденциалност до този момент нито от прокуратурата, нито от правосъдното министерство, даваха официална информация за заданието на евромисията и за междинните констатации. За отпадане на тази заложена поверителност настояха както главният прокурор Сотир Цацаров, така и правосъдният министър и днес ЕК е уважила молбата на страната.

От ведомството на Захариева уточняват, че министърът е получила уверенията на вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис, че "мисията в прокуратурата има изцяло експертен и технически характер, целящ обективен и честен анализ".

Екатерина Захариева е обсъдила хода на съдебната реформа и със зам.-председателя на ЕК по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

 

Водещи

Най-четени