Брюксел: Оправяйте се сами с блокадата на границата 09.02 | 16:28

Европейската комисия не можела да глобява Гърция, трябвало ние да съдим конкретните виновници

От iNews.bg

Брюксел отряза България и я оставя да се оправя сама с гръцката блокада на границата. От Европейската комисия заявяват, че законодателството в ЕС не й позволява да предприема преки действия или да налага санкции на Гърция заради нарушаването на свободното движение през граничните пунктове. Според чиновниците в Брюксел държавите сами трябвало да се оправят в такива случаи и да предприемат мерки, за да бъде спазен един от основните принципи в ЕС, а именно свободното движение на хора, стоки и капитали в общността. Това се съдържа в отговорите на ЕК на постъпили въпроси от БТА и Нова телевизия.

"Европейското законодателство не ни дава възможност да предприемем директни действия по отношение на случващото се на границата между България и Гърция. Не можем и да инициираме незабавни санкции”, казва говорителят на ЕК за вътрешния пазар и индустрията Хели Пиетила. В същото време обаче тя отбелязва, че в Брюксел следели отблизо какво се случва на българо-гръцката граница. Във връзка с постъпилите сигнали от страна на българските власти за блокадата, организирана от гръцките фермери и загубите, които търпи родната икономика, от Брюксел помолили властите в Атина да им съобщават какво се случва и какви мерки ще предприемат, за да освободят движението през ГКПП-тата.

Относно загубите, които инкасират българските превозвачи, производители, търговци, туристическия бранш и т.н., от ЕК обясняват, че "всякакво обезщетение за претърпени щети от дружествата е въпрос, който следва да бъде разглеждан от националните съдилища”. Освен това наказателните процедури, предвидени в европейското законодателство, изисквали предприемането на стандартните последователни стъпки преди въпросът да бъде отнесен към Съда на ЕС. А от Европейската комисия не били взимали такова решение към момента.

Водещи

Най-четени