Брюксел ни размаха пръст заради мръсния въздух 01.03 | 15:10

Законодателството ви е добро, но имате проблеми със спазването му, пише в доклад на ЕК

От iNews.bg

Проблемите, които България отчиташе със замърсяването на въздуха, особено по време на големите студове през януари, са забелязани и от Еврокомисията. От Брюксел дори вече отправят критики към страната ни по този повод. В работен документ от миналия месец ЕК отправя редица критики към България по отношение политиките за опазване на околната среда. В доклада се посочва, че страната ни е постигнала значителен успех в областта след приемането ни в ЕС и законите ни са хармонизирани относително добре с европейската рамка. Но това не важи за прилагането им, предаде БГНЕС.

Най-сериозно притеснение съществува по отношение на качеството на въздуха. В тази връзка Брюксел определя 3 предизвикателства пред България: Осигуряване на защита за човешкото здраве чрез ефективни решения за намаляване на въздушното замърсяване; осигуряване на инвестиции за реновиране на ВиК мрежите в населените места, особено в частта на отпадните води; Коректно прилагане на законите за опазване на природата.

Европейската комисия обръща внимание и на факта, че България няма адекватни планове за управление на природните и национални паркове. Почти всички са с изтекли планове за управление, като изготвянето и приемането на нови се бави, често без ясна причина. "По отношение на Натура 2000 България създаде 3 управляващи органа, които дублират функции с управлението на националните и природните паркове. Разработени са планове за управление на тези 9 парка, но нито един от тях не е актуален. За много малко от останалите обекти в Натура 2000 има действащи планове за управление", подчертават от ЕК.

В доклада обаче няма само критики към страната ни. Отличени са и наши върхови постижения. Едното е, че сме приели добре структуриран план за управление на отпадъците, който е бил възприет от други страни-членки. Също така сме постигнали почти 100% целите за качество и достъп до питейна вода.

Водещи

Най-четени