Брюксел обяви гербаджиите, виновни за спирането на европарите 04.12 | 16:01

Заради Дянков, Дончев и Караджова са секнали парите по ОП "Околна среда"

От Мая Александрова

Тримата бивши министри от кабинета "Борисов", отговорни за замразяване на финансирането по ОП "Околна среда", са Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков. Това става ясно от писмо на Европейската комисия.

Документът, изпратен от Брюксел по повод питане за причините за тази мярка, потвърждава, че спирането на плащанията по програмата е заради продължилото почти три години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата.

Той е от 2011 г. и в него се настоява да бъдат наложени по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС.

Бившите министри Дончев и Караджова, зам.-министърът на екологията Ивелина Василева, както и чиновниците Малина Крумова и Добринка Михайлова са отказали да наложат исканите корекции.

От кабинета на вицепремиера по европейските фондове Зинаида Златанова заявиха наличието на писмо от ЕК, но отказаха да коментират неговото съдържание с мотива, че това е служебна кореспонденция и мястото й не е в медиите, предаде TV7.

По-рано днес самият премиер Пламен Орешарски заяви, че двама министри от кабинета на ГЕРБ са виновни за спрените пари по ОП "Околна среда". Той обаче отказа да посочи имена.

Водещи

Най-четени