Бузлуджа продължава да се руши 05.07 | 12:24

Паметникът беше инспектиран от областния управител на Стара Загора

От Деляна Петкова

Паметника на Бузлуджа продължава да се руши. Катинарите на металните врати са откраднати и по този начин хората могат да влязат безпрепятствано вътре. Сградата обаче е опасна - руши се и има опасност от пропадане.

Това установи проверка на областния управител на Стара Загора Недялко Недялков и заместниците му Димитър Драчев и Петко Карагитлиев. Въпреки опасността те са заварили на мястото чуждестранни туристи и играещи деца.

По тази причина и металната врата, която води към монумента вече е заварена. През ноември 2011 година правителството отпусна помощ в размер на 35,4 хил. лева, които трябва да отидат за обезопасяване на сградата. От областната администрация припомнят, че тогава са били зазидани входовете към паметника, отворените шахти - покрити с решетки, а страничните проходи са били бетонирани.

Последната проверка показа, че материалите, с които са направени мозайките, са изчезнали, мраморът по коридорите и стъпалата също липсва, накърнена е и цялостта на метални конструкции.

iNews припомня, че с решение на Министерския съвет собствеността на комплекса беше прехвърлена безвъзмездно на Българската социалистическа партия (БСП).

От Областната администрация на Стара Загора обаче коментират, че до този момент от ръководството на партията не са дали становище на изпратения от Стара Загора проектодоговор за безвъзмездно прехвърляне.

Водещи

Най-четени