Бум на автокражбите! Гледат под лупа за крадени части в автокъщи и автоморги 05.02 | 15:15

3460 леки коли са били откраднати, отчете СДВР

От iNews.bg

3460 автомобила са откраднати в страната 25 % от тях са намерени, над 800 – продадени за части.

През 2015 година полицията регистрира ръст на автокражбите със 7%. "В същото време сме отчели и ръст в разкриваемостта на този вид престъпления. В резултат на този факт, ние предприехме от началото на 2016 г. активни полицейски мероприятия спрямо лица и групи, които се занимават с кражба на автомобили. Започнахме операции най-вече в София и районите около града, тъй като столицата е със сравнително най-голям дял от противозаконно отнетите автомобили в страната”, каза главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция” на брифинг в СДВР.

Директорът на столичната полицията старши комисар Младен Маринов добави, че според анализа голяма част от откраднатите автомобили се използват за търговия на части втора употреба, минаващи през различни автоморги. Той обясни още, че тече продължителна операция на територията на СДВР и околните областни дирекции, за да се уточнят търговски обекти и частите, които се продават в тях.

От СДВР посочиха също, че имат трудности при доказването на този тип престъпления. Затова ще искат по-строги правила за противодействието им в член. 346 от Наказателния кодекс, както и по-строг контрол върху дейностите на автокъщите и автоморгите.

Водещи

Най-четени