Бунт в Харманли! Местните искат да превърнат бежанския лагер в затвор 01.03 | 17:32

Жителите на града се оплакват от сексуалните намеци на чужденците

От Филипа Тодева

Жителите на Харманли се вдигнаха на бунт срещу бежанския център. Те настояват лагерът да бъде от затворен тип и пребиваващите там да нямат свободен достъп до града, както и да има засилена охрана, предаде БНР.

Радиото цитира местни жители, които се жалват от сексуалните намеци на чужденците. Хората твърдят, че те закачат както тийнейджърките, така и малки деца. Момичетата в града се страхуват.

"От начало казваха управляващите, че ще е затворен тип, ще е до 500 човека, ще са тук около два-три дни, обаче не стана така. Отворен тип, те са вънка, закачат се с тийнейджърите, също с малките деца. С моята леля се прибирахме към вкъщи. Тя живее точно до лагера. Имаше една група от друга раса, след нас вървяха хора от лагера и правеха сексуални намеци. Две момиченца седят на скамейка. Човек от друга раса сяда между тях, прегръща ги и момиченцата в този случай не знаят какво да правят, изплашват се и тръгват. Това е също нерегистриран случай", сочи свидетелски разказ.

В подписка жителите на Харманли искат засилена охрана на бежанския център и пребиваващите там да се ограничат до 1 500 души.   "Може ли лагер, който има пет хиляди души вътре, да го охраняват тринайсет човека полицаи. Половината заграждение го няма, не знам какво пазят. И никой не ни обръща внимание", недоволства друг жител.

Въпреки скандиранията "вън от Харманли", протестиращите подариха петстотин мартеници на сирийските деца.

Водещи