Бургазлии пият най-много бира, благоевградчани - най-малко 16.04 | 16:35

Мъжете пият бира два пъти и половина по-често, отколкото жените

От Ралица Стоянова

Половината от българите са активни консуматори на бира. Това сочи проучване на IPSOS България за 2012 г.

През изминалата година 52% от анкетираните са консумирали бира поне веднъж седмично. Мъжете пият бира два пъти и половина по-често, отколкото жените. Най-активните почитатели на пивото са на възраст между 40 – 49 години.

В регионите София и Бургас най-голям процент от населението в пълнолетна възраст консумира бира – 86% и 84%. По честота на консумация обаче най-активни са потребителите в Бургаски регион - те  пият бира средно по 11 пъти месечно.

Следвани са от жителите на Монтана със средна консумация 10 пъти месечно и Плевен – 9 пъти. През 2012 г.  най-рядко са пили бира в Благоевград – 6 пъти на месец.  

27% от активните консуматори разпознават бирата като натурален продукт. 35% от тях определят пивото като продукт с много високо качество, а 44% са запознати с факта, че при умерена консумация бирата може да е част от здравословния начин на живот и хранене.

61% от редовните консуматори на бира считат, че кехлибарената напитка се съчетава добре с храни и се използва като важен елемент в кулинарията.

Малко известен е обаче фактът, че пивото е една от напитките с най-ниска калоричност – в 100 милилитра бира се съдържат само 45 килокалории. Едва 14% от всички запитани и 21% от активните потребители знаят това, както  и, че "биреното коремче” е само мит.

Според данни на Съюза  на пивоварите в България (СПБ) през 2012 г. бирените компании в страната  общо са реализирали 5 242 000 хектолитра пиво и са обогатили производствените си листи с 14 нови продукта.

Проучването е реализирано сред граждани на възраст между 18 и 69 години от регионите София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана.

Най-четени