Бъдещето на България: С 370 първокласници повече ще прекрачат училищния праг 22.08 | 10:35

Ще има учебници за децата в Мизия, увери служебният министър Румяна Коларова

От Теодора Кокаланова

С 370 първокласници повече ще прекрачат прага на училищата. Ще бъдат закрити 10 учебни заведения. 5 от тях са основни и се намират в села. Ще има увеличение на заплатите за учителите - 30 лв. ще бъде то за младите специалисти. Това заяви служебният министър на образованието Румяна Коларова в студиото на bTV. 

"Близо 2000 учителски места са свободни, като се търсят преподаватели по математика, английски и български език. Изпитваме проблем и с осигуряването на транспорта. 25 млн. трябва да отрежем от първоначално предвидения бюджет на министерството", отбеляза Коларова. 

Тя също потвърди за спирането на обществени поръчки за ремонт на санитарни възли в училища. "Проверяваме още 2 във връзка с информационни и комуникационни инфраструктури. Имаше преструктуриране за поръчки на мебели и обзавеждане, но няма да има проблем с училищата при откриването на учебната година", подчерта министърът. 

По думите ѝ със закриването на основни училища се обезлюдяват селските райони и младите семейства търсят реализация в по-големия град. Коларова засегна темата и за ремонтите пред настъпването на първия учебен ден. "514 са приключили. 560 се очаква да приключат. 25 най-вероятно няма приключат до 15 септември. Основното училище "Цанко Церковски", което бе най-сериозно засегнато от разрушителното наводнение ще отвори врати", категорично заяви Коларова. 

Според нея първият етаж е негоден за обучение и няма да бъде използван с оглед на безопасността на децата. Директорът на учебното заведение уточни, че етажът е бил залят от мръсна вода, а изтичането на тоалетните е съсипало цялото училищно оборудване. По думите й чиновете, подовите настилки и учебниците са абсолютно унищожени. Коларова обаче успокои, че ще бъдат осигурени нови учебници за малчуганите. 

По думите на образователния министър е необходимо създаването на външна система за оценка. "400 лв. ще струва тя на училище, а общата ѝ стойност ще бъде някъде около 2 млн. лв. По този начин ще бъдат избегнати злоупотреби", подчерта Коларова. 

Водещи

Най-четени