Българите в Либия да седят мирно и тихо, съветва Младенов 31.08 | 13:56

Той отбеляза, че на този етап възможностите за напускане на Либия са малки

От Петя Михайлова

Българите в Либия да седят мирно и тихо, и да чакат стабилизиране на положението, защото всяко движение в момента е рисковано предвид, че продължават сраженията в части на Триполи.

Това препоръча министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти след заседанието на Министерския съвет, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че на този етап възможностите за напускане на Либия са малки, но припомни, че българите, останали там са предпочели това.

По думите му, в Триполи има около 50, а в Бенгази има 20-30 българи, които работят в болници.

Министърът отбеляза, че в момента има няколко основни проблема там - неплащането на заплатите на хората от 6 месеца насам, опазването на реда и функционирането на полицията и рухналата здравна система.

В четвъртък, на среща на приятелите на свободна Либия в Париж ще участва и премиерът Бойко Борисов, съобщи министърът.

По думите му част от помощта, която можем да окажем е в подпомагане на утвърждаването на новата либийска полиция и при възстановяването на системата на здравеопазването, за което страната ни е получавала искания.

iNews припомня, че правителството организира евакуация на български граждани от Либия веднага след като започна въоръжения конфликт в страната. Освен с полет на правителствения самолет, бе осигурена и възможност за напускане на размирната държава по море.  

В момента в либийската столица продължават сраженията между бунтовници и лоялни на Кадафи сили, след като преди седмица опозицията успя да влезе в Триполи и да превземе резиденцията и щабквартирата на либийския лидер. Съдбата на Кадафи засега остава неизвестна.

Водещи

Най-четени