Българите и румънците в Кент ще струват 3 млн. лири на графството 04.10 | 19:35

Имигрантите обаче могат да допринесат с над 70 милиона лири за британската икономика

От Елица Елефтерова

Имиграцията на българи и румънци в графство Кент, Югоизточна Англия, може да струва на местните власти около 3 милиона лири годишно. Това се посочва в доклад, изготвен от общинския съвет на графството, цитиран от BBC.

В същото време обаче имигрантите могат да допринесат с над 70 милиона  лири за британската икономика, се посочва също в доклада. Около 8600 българи и румънци може да имигрират в Кент през следващите пет до десет години.

За това как графството ще действа при очакваното пристигане на румънски и български имигранти се посочва, че голяма част от разходите за имигрантите ще бъдат за училища и болници.

През януари трябва да паднат ограниченията за работа за българи и румънци, които имат право да пътуват без визи във Великобритания от 2007 година, когато България и Румъния се присъединиха към ЕС.

Все още обаче има ограничения за работа за българите и румънците, посочва БТА. Според досегашните изисквания на ЕС румънците и българите могат да работят във ферми и в хранителната индустрия за период до шест месеца.

Някои фермери от Кент изразиха опасения, че сезонните  селскостопански работници може да започнат постоянна работа на  друго място, когато бъдат вдигнати ограниченията.

Най-четени