Българите се страхуват най-много от атентати, радикален ислям и бежанци 18.07 | 12:55

Влиянието на Турция у нас създава рискове за сигурността ни според двама от всеки трима наши сънародници

От Кристиан Костурков

Най-големите страхове на българите в наши дни са три – терористични актове, радикален ислям и бежанци. Това са и най-големите заплахи за сигурността в страната ни. Според 85% от хората в България най-сериозна опасност представлява рискът от атентати. Че такъв няма пък смятат едва 5 на сто. На второ място сред опасностите хората нареждат радикалния ислям – 84%. За 82 на сто от българите пък най-голямата опасност създава бежанската криза. Това показва социолгическо проучване на Изследователски център "Тренд", проведено сред 1000 пълнолетни българи между 2 и 11 юли т.г.

Изобщо не са малко и хората, които се страхуват от нова глобална икономическа криза. За 79% от анкетираните това е най-голямата заплаха за страната ни в момента. Турция и нейната политика пък създават сериозна опасност за България според двама от всеки трима българи. Авторите на изследването уточняват и че то е проведено преди опита за преврат в югоизточната ни съседка, поради което настроенията днес може и да са по-различни. На противопоставянето между САЩ и Русия също се гледа като на заплаха за националн ата ни сигурност – този отговор посочват 51% от анкетираните. 21 на сто пък са на обратното мнение и не виждат опасност за страната ни в това. Настроенията към самата Русия са дори по-скоро положителни. Че нейната агресия е заплаха за България смятат 26% от запитаните, докато 46 на сто са на мнение, че това изобщо не е така. Демографската разбивка по този въпрос показва, че по-възрастните респонденти смятат в по-малка степен руската агресия като заплаха за България.

В същото време 60% от българите имат положително отношение към Русия, а при едва 9 на сто то е отрицателно. По отношение на САЩ пък мненията са почти изравнени, но положителните нагласи имат лек превес – 36%, докато отрицателните са 30 на сто. В нито една от двете крайности пък са 29% от българите. Най-добро отношение хората у нас изпитват към Европейския съюз. С добро око към Брюксел гледат 68% от анкетираните, докато на обратното мнение са едва 10 на сто. Германия пък е държавата, която предизвиква най-положително отношение сред българите – 65%. След това се нарежда споменатата вече Русия. На НАТО пък вярват 44% от запитаните. 19 на сто са отрицателно настроени, а 28% нямат нито положително, нито отрицателно отношение към Алианса.

Най-негативни настроения сред населението у нас пък пък предизвиква Турция. За 48% от българите тя създава опасност за страната ни и заради това те изпитват отрицателно мнение към нея. Положително отношение към югоизточната ни съседка има един на всеки петима българи, 28% не мислят в нито една от двете крайности, а без мнение са едва 4% от запитаните. Интересен факт е и че според изследването САЩ е втората държава, към която у нас се изпитва негативно отношение, каквото изпитват 30% от българите. НАТО пък се нарежда на трето място с 19% отрицателни мнения.

Като цяло българите смятат, че след близо 10 години членство в ЕС страната ни по-скоро е спечелила от него. Този отговор посочват 60% от участвалите в изследването. На обратното мнение пък са 22%. Останалите 18 на сто казват, че не могат да преценят дали България търпи ползи или вреди от членството си в ЕС.

Водещи

Най-четени