България без допълнителни пари за селските райони 19.07 | 13:30

Кабинетът на ГЕРБ не могъл да договори и повече пари за затварянето на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй"

От Десислава Маданска

България няма да получи допълнителни пари за развитие на селските райони през следващия програмен период. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите му за предстоящия период нарастват директните плащания за земеделските производители с 2 млрд. лв., но това било договорено още през 2005 г.

Орешарски обясни, че правителството на ГЕРБ не е успяло да защити необходимостта от получаване на допълнителни средства за най-бедните си райони, въпреки че 5 от 6-те ни региона са на последно място в Европейския съюз.

Премиерът отбеляза, че допълнителни средства ще получат: Гърция – 1,3 млрд. евро, Португалия – 1 млрд. евро, Ирландия – 100 млн. евро, Испания – 1,8 млрд. евро, Италия – 1,5 млрд. евро, Франция – 200 млн. евро, Германия – 710 млн. евро, Унгария – 1,5 млрд. евро, Словения – 75 млн. евро.

По думите му за Румъния и Словакия пък бил удължен периодът за усвояване на евросредствата с една година. За България не било договорено дори това.

"От прегледаните документи не останах с впечатление допълнителните ресурси за бедните райони да са поставяни като въпрос, както и за удължаване на срока с една година. Това можеше да намали риска да загубим сериозни суми по европейските програми", посочи премиерът.

Той добави, че казва това с известна условност, защото е възможно въпросът да е поставян в неформални разговори, но в крайна сметка резултатите били неуспешни.

Орешарски каза още, че страната ни получава най-малко средства по кохезионния фонд на глава от населението от целия ЕС.

Той даде и други примери за лошо договорените от предишното правителство параметри за усвояването на евросредствата.

Орешарски посочи, че за изваждането от експлоатация на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй" страната ни ще получи 260 млн. евро. Това обаче била половината от исканата от страната ни сума и една трета от предвидените разходи за спиране на мощностите.

Министър-председателят поясни, че Литва и Словения, които изваждат от експлоатация блокове, са успели да договорят с 90% по-високи суми от предлаганите от ЕС.

Орешарски предупреди, че намаляват и шансовете за усвояването на евросредствата, тъй като според новите правила на ЕС срокът за изпълнението на проектите ще бъде съкратен от 3 на 2 години.

Водещи

Най-четени