България - все по-бездетна и бедна 06.11 | 21:15

В близо 80% от територията на страната има обезлюдяващи се селски райони

От Теодора Кокаланова

Едва ли красотата на родината ни може да бъде оспорена от някого. Впечатляваща природа, историческа слава, простираща се на три морета, гостоприемни хор,а - така звучат разказите на чужденци за родната България. Всеки, докоснал се до пределите ѝ, иска да се върне отново. Както често се случва в живота, "Не всичко е розово", оказва се, че красотата на българските предели може да обезлюдее. Демографският проблем продължава да бъде най-наболял и неразрешим сред обществото. 

Според учените на БАН в България над 50% от мъжете над 65 години и над 62% от жените на тази възраст са в риск от бедност. За сравнение европейците живеят доста по-спокойно и щастливо - делът на бедните хора от тази възрастова група е под 25% и за двата пола.

У нас възрастните хора стават все повече, а по-младите, които работят, са все по-малко и това е предизвикателство за всички системи - на здравеопазването, социалните услуги и на пенсионната система, стана ясно по време на представянето на сборника "Демографската ситуация и развитието на България".

Според учените има тенденция за намаляване на смъртността в България, включително и на детската смъртност, но това става с твърде бавни темпове и затова страната ни изостава по този показател спрямо другите страни от ЕС.

Последните данни показват, че при жените у нас смъртността е най-висока в ЕС, а при мъжете е една от най-високите, съобщи доц. Кремена Борисова от БАН, редактор на сборника. По думите ѝ затова учените отправят препоръка към политиците да се направят реформи в здравната ни система, които да осигурят на населението нормален достъп до здравна помощ.

Авторите на демографските изследвания посочват, че е необходимо да се стимулира раждането на повече деца в българските семейства, но това да не пречи на реализацията на родителите и тя да е свързана с по-високото им образование. 

Те са категорични, че е необходимо да има нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските надбавки и на семейните помощи у нас. Друг тревожен факт от изследванията е, че в близо 80% от територията на България има обезлюдяващи се селски райони, в които са съсредоточени над 70% от обработваемата земя у нас.

Сборникът с демографските изследвания на БАН ще бъде предоставен на министерства и на всички институции, имащи отношение към демографските проблеми, заявиха учените. 

Водещи

Най-четени