България гори! Пламват все нови и нови пожари 25.08 | 16:21

Стихията над Кресна почти овладяна, нови огнища до границите с Турция и Македония

От iNews.bg

Огромният пожар, който вилнее втори ден в района на Кресненското дефиле, вече е овладян от три страни. Критичен остава южният фронт, който е с дължина от около 2 километра, предаде Дарик.

Над 530 души продължават битката с огнената стихия, която обхвана близо 7000 декара смесена гора в районите на държавните горски стопанства в Симитли и Кресна. 

Това е най-големият пожар на територията на Югозападното държавно предприятие, който се е случвал някога.

По-рано днес на евакуираните жители на селата Ощава и Сухострел бе позволено да се приберат по домовете си. Пожарът е локализиран и към момента няма опасност да стигне до населените места.

В селата остават да дежурят огнеборци, които при необходимост  ще организират нова евакуация. 

Междувременно нов пожар гори край границата ни с Турция, предаде bTV. Той е избухнал по обяд и по първоначални данни е тръгнал от пасище. В момента горят сухи треви и храсти между селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник.

Към момента не е ясно каква площ е обхваната от огън.

На място са изпратени 5 противопожарни екипа от Хасково и 3 противопожарни автомобила.

Няма опасност за местното население.

Горски пожар се развихри и в близост до границата с Македония. Около 15 дка дъбова гора и 30 дка сухи треви и храсти се запалиха днес по обед в Малашевската планина близо до границата.

Пламъците са били причинени от човешка небрежност при боравене с открит огън в земеделска територия около 12:30 часа днес. Имало е забрането палене на стърнища.

11 горски и три високопроходими автомобила веднага са започнали гасене и за два часа пожарът е бил потушен.

"В момента се правят минерализовани ивици за недопускане на разпространението му", каза инженер Росен Янев, директор на ДГС-Струмяни. 

Водещи

Най-четени