България даде на заден с атомната енергия, но светът – не 30.06 | 21:10

Ядрената енергия продължава да е предпочитана алтернатива и има планове за разрастването ѝ най-вече в Азия, обяви шефът на МААЕ

От iNews.bg

Ядрената енергия продължава да е предпочитана алтернатива и има планове за разрастването ѝ най-вече в Азия. Това стана ясно от думите на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано на срещата му с българския външен министър Кристиан Вигенин. По време на срещата двамата са обсъдили въпроса за бъдещето на ядрената енергетика след земетресението в Япония през 2011 г. и инцидента във Фукушима.

Амано и Вигенин са на мнение, че основният извод от Фукушима е, че безопасността на централите следва да е на първо място и всички усилия на държавите трябва да са насочени към тази цел.

По време на срещата бил обсъден и въпросът за ролята на ядрената енергия за постигането на ангажиментите на държавите за намаляването на парниковите емисии до 2030 г.

Това е първа визита на ръководителя на МААЕ от 14 години насам. По време на нея е изтъкнато отличното сътрудничество между България и агенцията, коментирани са теми като изпълнението на ангажиментите от страна на Иран, във връзка със Споразумението за сътрудничеството й с МААЕ, както и за ролята на Агенцията по отношението на ядрената програма на КНДР.

В рамките на посещението Юкия Амано проведе срещи с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и с председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Университетът за национално и световно стопанство и МААЕ подписаха споразумение за сътрудничество в областта на научните изследвания и организирането на магистърска програма по ядрена сигурност. Гостът ще посети и УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ”, с която МААЕ изпълняване съвместен проект по използването на ядрените технологии за борба с рака. Юкия Амано ще посети и АЕЦ "Козлодуй", където ще се запознае с предприетите от Централата мерки след инцидента във Фукушима.

Водещи

Най-четени