България поема от днес председателство на Съвета на Европейския съюз 01.01 | 10:05

Над 25 хиляди делегати и гости ще пристигнат в страната през първата половина на 2018-та година

От iNews.bg

България поема от днес ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Очакват се над 2000  събития в Брюксел, Люксембург и София. Над 25 хиляди делегати и гости ще пристигнат в страната през първата половина на 2018-та година. Очаква се председателството да струва около 150 млн. лв. Съветът на ЕС е един от основите органи в съюза и представлява правителствата на държавите членки. В него се събират националните министри на всички страни от ЕС и задачата им е да приемат закони и да координират политики. Съветът договаря и приема законодателни актове заедно с Европейския парламент. Годишно той одобрява средно около 200 регламента, 50 директиви, 50 решения. Освен това Съветът определя и изпълнява външната политика на ЕС според насоките, дадени от Европейския съвет. Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца. Преди нас беше Естония, а след нас е Австрия. Заедно с тях България формира т.нар. тройка, като целта на този формат е да има повече приемственост в политиките.

През следващите шест месеца България ще трябва да ръководи заседанията на различните състави на Съвета, с изключение на Съвета по външни работи, както и на подготвителните органи. Ще трябва да се осигури спокойното протичане на заседанията чрез задаване на дневния ред и предлагане на решения на възникнали проблеми. Освен това България ще представлява Съвета в отношенията му с Еврокомисията и с Европейския парламент. На практика България ще трябва да бъде медиатор и да опитва да сближи различните позиции по време на заседанията.

 

 

Всяка страна определя няколко теми, които смята за важни и към които докато е председател иска да насочи вниманието в ЕС. България многократно посочи като един от главните си приоритети европейската перспектива на Западните Балкани и заяви, че ще се опитва чрез инфраструктурни проекти и инициативи като поевтиняването на роуминга да сближи страните от региона с останалата част от Европа. През май София ще организира среща на върха заедно с лидерите от Западните Балкани.

Други приоритети в програмата на българското председателство са бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа, цифрова икономика и умения на бъдещето. Първото събитие, с което България ще отбележи началото на председателството на Съвета на Европейския съюз е празничният новогодишен концерт "Духът на Европа", днес от 18:00 часа в Националния дворец на културата под патронажа на министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и министъра на културата Боил Банов.

Концертът включва произведения на композитори от всички 28 държави-членки на ЕС. България ще бъде представена с "Нестинарски танц" из балета "Нестинарка" на Марин Големинов

Водещи

Най-четени