България получи символа на Христовото Възкресение 30.04 | 20:15

Епископ Григорий донесе Благодатния огън в София

От iNews.bg

Правителственият фалкон, на борда на който се намира Благодатният огън, кацна на летище София. Огънят пристигна с 4 специални огнеупорни фенера и бе донесен от българската делегация, начело с Негово преосвещенство Браницкия епископ Григорий, предаде БГНЕС.

Благодатният огън идва през тази година в България за 11-ти път, след като за първи път през 2005 година покойният дядо Кирил за първи път го донесе у нас.

Всяка година главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.

Огънят, наричан още Свещен или Небесен, се запалва свръхестествено всяка година в съсобствения на различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово". Храмът е построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Винаги на Велика Събота, на Божи гроб, от небето, в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън.

Тайнството е неразгадано. Единствените, които могат да получат небесния огън, са православните, те го предават на другите християнски вероизповедания. При слизането на Благодатния огън в параклиса е само патриархът на Йерусалим.

Той запалва снопчета от свещи, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването и се нарича невеществен огън. В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън.

Всички държат в ръце по няколко свещи, които палят една от друга след изнасянето на огъня. Благодатният огън символизира Възкресение Христово, за което говори още апостол Петър и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на Великден с молитвите на патриарха, духовенството и хиляди вярващи се нарича "чудо на слизане на Благодатния огън".

Водещи

Най-четени