България се заема да убеждава Германия, че отлагането за Шенген е нецелесъобразно 11.03 | 13:09

Берлин решавал проблемите с родните работници цивилизовано

От Христина Рафаилова

България е готова да си сътрудничи с Германия, за да докаже, че по-нататъшното отлагане на приемането ни в Шенген е нецелесъобразно. Това е заявил външният министър Кристиан Вигенин по време на срещата си с дипломат номер едно на федералната република Франк – Валтер Щайнмайер, цитиран от Deutsche Welle.

Вигенин е изразил надежда, че в скоро време позицията на Берлин за присъединяването ни към безвизовото пространство ще претърпи развитие.  

Двамата са дискутирали сътрудничеството между България и Германия в социалната сфера и отварянето на трудовия пазар на федералната република за наши работници.  

Според  дипломат номер едно Берлин разрешава проблемите с отпадането на трудовите ограничения без излишен драматизъм и цивилизовано. Той посочи, че ресорните министерства са установили  много добри контакти. "Лично аз съм амбициран да покажа, че можем да направим много повече с Германия", коментира той.

По време на разговорите в Берлин окончателно е бил решен и въпросът за размяната на дипломатически имоти, върви се и към изчистване на някои наследени от предишни правителства проблеми на германския бизнес в България. 

Водещи

Най-четени