България сред 10-те страни в света с най-голямо насилие в училище 06.10 | 17:30

Допитване на МВР показва, че 60% от децата ни не се чувстват сигурни в клас

От iNews.bg

Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни поставя България сред първите 10 с най-висок процент на тормоз в училище. Това съобщи Красимира Чобанова, началник сектор "Детска престъпност” в МВР по време на конференция на тема "Как да спрем насилието в училище - три стъпки за по-безопасна учебна среда", предаде БГНЕС.

"Това се потвърждава и от онлайн изследване на УНИЦЕФ и Държавна агенция "Закрила на детето” през 2015 г. сред 6000 деца, от което става ясно, че вербалното насилие и физическата саморазправа е сред основните проблеми в училище.

Според друго изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР, около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище”, каза Чобанова.

Полицията е провела над 7000 лекции в над 1500 училища през миналата година, а в 201 районни управления има структури, които се грижат за децата извън училищно време.

 "На първо място причините и проблемите са социално-икономически и са свързани с трудностите на семействата от гледна точка на работа, финанси и конфликти в дома. Много деца са жертви на различни конфликти, свидетели са на насилието навсякъде. Темата за агресията не е само в училище и това показва всяка новинарска емисия. В 30-40% от информационния поток говорим за насилие – бити лекари, бити учители, войната по пътищата. Въртейки се в този порочен кръг, ние мащабираме проблемите и караме децата да следват погрешни модели”, каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

По думите й през миналата година случаите на агресия сред подрастващите са с 396 повече, отколкото през 2015 г. От над 4300 училища в страната, само в 964 работят психолози или педагогически съветници. Най-остра е липсата на специалисти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.

Водещи

Най-четени