България ще пострада много, ако ЕС санкционира Русия 14.03 | 16:53

Нашата позиция ще е значително по-балансирана от тази на някои стани членки, потвърди премиерът преди Срещата на върха в Брюксел

От iNews.bg

Следим ситуацията в Украйна и към настоящия момент няма оптимистични новини. Другата седмица, на Срещата на върха в Брюксел, ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим. Това е сериозно изпитание, защото нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. Това заяви на среща с граждански организации премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БТА.

Орешарски потвърди, че в Брюксел ще се цели намирането на дипломатическо решение за туширането на напрежението в Украйна без да се стига до налагането на санкции за Русия.

"При всички случаи ще има някакъв негативен ефект за нашата икономика от украинската криза. Нашата позиция ще е значително по-балансирана от тази на някои стани членки", увери премиерът.

Той призна, че най-големите рискове идват заради евентуално спиране на доставките на природен газ.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вече заповяда нагнетяване на природен газ в Чирен, което може да удължи с една-две седмици потреблението на България при криза с доставките, каза още премиерът.

Той изтъкна, че нашата позиция в ситуацията с Украйна е фокусирана около няколко принципа - на първо място на подкрепа за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Затова и българският външен министър Кристиан Вигенин посети Киев

"Ние се обявяваме за териториалната цялост на Украйна... В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили, Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост", припомни още той.

Водещи

Най-четени