Българска делегация на аудиенция при папата по случай 24 май 23.05 | 09:15

Бронзова скулптура на Йоан Кръстител ще получи като подарък папа Бенедикт ХVІ

От Кремена Бедерева

Българска делегация ще бъде на аудиенция във Ватикана по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

Бронзова скулптура на Йоан Кръстител ще получи като подарък папа Бенедикт ХVІ. Тя е изработена от скулптура Александър Пройнов. За главата на Римокатолическата църква ще има още и картина на художника Павел Митков. На нея е храм-паметникът "Св.Александър Невски".

Представителите на делегацията ни е почти сигурно, че ще получат от светия отец медали с неговия герб и броеници. Българската делегация ще се видят и с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне. Предвидена е още среща с председателя на Камарата на депутатите Джанфранко Фин

Делегацията е оглавявана от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, а в състава й са още министрите на културата и образованието Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, депутати, представители на Светия синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

Сред интелектуалците, които ще бъдат на аудиенцията при папата, са актрисата Елена Петрова, директорът на Народния театър Павел Васев, музикантът Теодосий Спасов.

Водещи

Най-четени