Българска делегация при папата за 24 май 24.04 | 15:40

Шефът на болница "Лозенец", Александрина Пендачанска и Явор Гърдев също ще отидат до Рим

От Кремена Бедерева

Правителството одобри състава на официалната българска делегация, която ще посети Рим по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Тя ще бъде ръководена от министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков, съобщават от правителствената информационна служба. 

В състава й са министрите Владимир Пенев, Николай Милошев и Кристиан Кръстев, посланиците ни в Италия и при Светия Престол и Малтийския орден Ангел Чолаков и Стефан Бончев, директорът на дирекция "Вероизповедания” при МС Емил Велинов, координаторът по информационната дейност на премиера Ивет Добромирова, директорът на УБ "Лозенец” Любомир Спасов, свещеник Петко Вълов – представител на Католическата църква в България, епископ Антоний – представител на Българската православна църква, оперната певица Александрина Пендачанска и режисьорът Явор Гърдев, председателят на БАН акад. Воденичаров.

Ежегодно официална българска делегация посещава Рим за традиционните тържества по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

В нейната програма се включват поклонение и молебен на гроба на Св. Кирил в Базиликата "Сан Клементе”, полагане на венци на исторически места в Рим, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий и с българската история – пред паметната плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре”, където е отслужена първата литургия на славянски език, пред паметника на капитан Петко войвода и др.

Провежда се среща с представители на българската общност в Италия.

Предвижда се аудиенция при главата на Римокатолическата църква папа Франциск. След аудиенцията ще се проведе двустранна среща на ръководителя на българската делегация с държавния секретар на Ватикана.

Водещи

Най-четени