Българските военни апелират за повече приемственост 17.05 | 18:43

Необходимо е и повече млади кадри да се включват и обучават

От Гергана Златкова

Да бъде запазен и предаван опитът от участието на български военни в мисии. Това поискаха участници в дискусията на Обществения съвет по отбранителна политика в София.

Дискусията с представителите на военните съюзи и организации премина без представителството на ниво министър или негов заместник, съобщава БНР.

Пред експерти от няколко дирекции военните от резерва отбелязаха необходимостта от включването им в обучението на младите военни.

Бригаден генерал от резерва Валентин Цанков от Асоциацията на сухопътните войски поиска да бъде възстановен центърът за подготовка за участие в операции по поддържане на мира.

Центърът може да бъде изграден в Плевен или Велико Търново, а цената му може да е около половин милион лева, каза Цанков.

Генерал лейтенант от запаса Стоян Топалов поиска законови промени, за да може резервисти с подготовка и опит от мисии зад граница да участват във военните контингенти или като наблюдатели.

Според изразеното от съюза "Атлантик" мнение след изтеглянето от Афганистан, трябва да се акцентира върху участието в международни учения.  

Най-четени