Българските деца - застрашени от затлъстяване 29.05 | 10:10

Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло

От Теодора Кокаланова

"Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло", отбеляза проф. Стефка Петрова,  специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.

Започналия Европейски конгрес за затлъстяването се провежда в НДК. Данните са от проучване, извършено през 2013 г. сред 3300 деца от цялата страна. Подобна статистика е бил извършена и през 2008 г. в същите училища. Резултатите сочат, че има тенденция към увеличаване на броя на децата с наднормено тегло и  затлъстяване.

"Тревожно е, че честотата на затлъстяване се увеличава, което създава рискове за развитие на диабет или други сърдечно-съдови заболявания заради нарушаване на липидния статус", коментира специалистът. По думите на проф. Петрова липсва последователна национална политика за храненето на децата, а малките не получават адекватна информация за хранителни режими нито в училище, нито от родителите си. 

"Опитваме се да въведем като задължително здравословното хранене в детските градини и училищата. Това, което се предлага в училищните бюфети, много често не отговаря на това, което би трябвало да е съгласно наредбата за здравословно хранене. Училищното ръководство трябва да следи за спазването на тази наредба", допълни проф. Петрова.

Тя напомни, че има и родителски настоятелства, които също биха могли да упражнят подобен контрол и да сигнализират. "Не може всеки ден във всяко училище да има контролни органи. Оказва се, че децата нямат достатъчно плодове и зеленчуци, а храната, която се предлага понякога дори не е вкусна", добави тя.

По думите на проф. Петрова теглото на майката преди да забременее е от особено значение за теглото на бъдещото дете. Ако майката е склонна към затлъстяване, то и детето ще се роди едро и с подобна скланност, което пък е риск от развитие на диабет. Бързото наддаване на тегло на новороденото също е предпоставка за затлъстяване, според проф. Петрова.

"Затлъстяването на майката създава лош модел на хранене у децата, като подобна връзка не е открита между затлъстял баща и дете. Истинската профилактика на затлъстяването започва в най-ранна детска възраст  истинската профилактика на затлъстяването започва в най-ранна детска възраст", каза проф. Светослав Ханджиев, председател на Асоциацията по затлъстяване и съпътстващите го заболявания.

По думите му родителите са ангажирани и оставят на заден план детето и неговото хранене. Те трябва да възпитават у децата навици за хранене и движение. Необходимо е достатъчна консумация на плодове и зеленчуци, на вода, сън и физическа активност. Много е важно и консумацията на мляко и млечни продукти.

Изследвания сочат, че българските деца косумират много малко мляко. "Хората консумират една трета от необходимата дневна доза мляко. На ден е нужно до 280 грама кисело мляко или други млечни продукти, както и толкова прясно мляко", препоръчва експертът.

В региона на Кърджали са изследвани близо 6 000 деца на възраст 6-14 години и се установява, че само една трета от тях консумират препоръчителните норми мляко на ден. Спазването на традициите в храненето има голямо значение в предпазването от различни болести. Проучвания показват, че храненето в България в края на XIX век и първата половина на XX век е много близко до т.нар. Средиземноморска диета, за която се смята, че е най-подходяща за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Плодовете и зеленчуците, които се консумират в тази диета, са много богати на антиоксиданти. Лукът, чесънът, гроздето, боровинките, лютеницата съдържат мощни антиоксиданти. Българското червено вино съдържа най-изразените антиоксиданти, информира БТА. Не е необходимо да се ходи в аптеката, ако хората използват всички тези продукти, съветват специалистите.

Водещи

Най-четени