Българските мъже са разглезени - виновни са майките 23.04 | 11:36

Борисов бил нарцис и вярвал в любовта на народа, според социолог

От Ралица Стоянова

Борисов е нарцис. Това заявява в интервю за немския вестник "Der Standart” социоложката от Института за социални изследвания и маркетинг Мирослава Янова.

Според нея бившият премиер е изключително чаровен за българите. Той си казва: "Дали бизнесмените ме харесват или не, това не ме интересува Народът ме обича.”

Според Янова Борисов толкова е вярвал в любовта на народа, че не е могъл да осъзнае протестите.

Тя твърди, че решението на Борисов да се оттегли е било емоционално. Янова го оценява като грешка, защото така бившият премиер е показал слабост.

Бившият премиер е преживял дълбока криза, когато е подал оставка, смята социоложката. Тя обяснява това с психологията на българското семейство. В българското общество мъжът е привилегирован във всеки аспект.

Според Янова само в България битува мнението "Мъжете се развиват по-бавно, трябва да им дадем време.” "Мъжете тук са разглезени. Дори в напреднала възраст те играят - или силният тип или малкото момче”, казва тя. Според социoложката това не е рационално, но такова е положението.

Янова смята, че вината до голяма степен е на майката. Тя е толкова властна, че не оставя децата си да се развиват самостоятелно.

Въпреки масовите протести, една част от българите са били шокирани от оставката на Борисов, според Янова.

Тя твърди, че, ако  правителството е водело една по-изкусна икономическа политика, Борисов я щял да бъде избран с лекота през лятото. Той обаче е направил грешка още през 2009 г. - да избере Симеон Дянков за финансов министър.

"Борисов не можа да види идващата социална и икономическа криза в България. Той вярваше твърде много на Дянков, пък и не искаше да се занимава с финансовите дела", казва Янова.

 

Най-четени