Българските училища в чужбина разказват за себе си по онлайн радио 22.06 | 13:17

Рубрика „Нашата азбука“ е посветена българските образователни центрове по света

От Елена Коцева

Българските училища имат собствена рубрика в интернет радиото "Татковина", специално насочена към българската общност в чужбина. Новата рубрика "Нашата азбука” е инициатива на радиото съвместно с Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

В рубриката се популяризира дейността на българските образователни центрове зад граница, които се разпростират вече на шест континента.

В нея се представят българските училища и образователни звена, които са членове на АБУЧ, техни инициативи, празници и чествания, които организират сред емигрантската общност.

Разказва се за самата образователни и културна дейност, която се развива в различните страни, както и интересни факти и изяви, свързани с учебните центрове.

Редакторите на "Нашата азбука" събират информация от самите училища и образователни центрове, които изпращат материалите, затова и освен разказ, може да се чуят и изпълнения на талантливи българчета от целия свят.

Същевременно с това в рубриката ще се оповестява и информация за дейността на Асоциацията, значими форуми и събития, които свързват българите по света. На сайта на радиото могат да бъдат намерени и архив от старите предавания.

Рубриката е стартирала преди два месеца и вече събира мнения на слушателите си.

Рубриката "Нашата азбука” се излъчва по Интернет радио "Татковина” - всеки петък от 15:00 часа българско време, всяка събота от 04:00 часа българско време. 

Например днес в "Нашата азбука" ще бъде представено Българското училище в Сао Пауло, Бразилия с ръководител Михаил Кръстанов.

Интернет радио "Татковина" стартира през февруари 2009 година като целта на медията е да информира за събития и дейности нашите сънародници в България и по света. По радиото се излъчва само българска музика и се поддържа от журналисти и други българи, работещи за български културни или образователни структури в чужбина. 

Най-четени