Бъчварова: Не искаме да поемаме външната граница на ЕС от Гърция 11.02 | 12:07

Ако Вишеградската четворка реши нещо такова, то не е задължително да го изпълняваме

От iNews.bg

България не приема варианта да стане външна граница на ЕС и да поеме защитата срещу мигрантската вълна, ако Гърция не се справи. Това става ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод идеята на Вишеградската четворка, ако Гърция и Турция не успеят да спрат бежанската вълна, България и Македония да поемат контрола. "Към момента информацията, която имаме не изглежда приемлива и не съответства на нашето виждане за политиките, които трябва да провежда съюза", казва тя пред БГНЕС.

Бъчварова каза още, че България е суверенна държава и решенията на един или друг европейски формат могат да бъдат взети само като сведение, а не като задължение на страната ни. Тя уточни, че страната ни е получила покана да се включи в срещата на Вишеградската четворка, която ще се проведе в Прага на 15 февруари, но засега не е ясно дали ще се включи в разговорите. "Ако бихме участвали, то би било само за да се информираме за тяхното предложение", каза вицепремиерът.

Бъчварова беше категорична, че засега страната ни не възнамерява да променя режима по границите. "Осъществяваме сто процентов контрол на нашите граници с Турция и Гърция, но границата ни с Гърция е вътрешна за ЕС и там изискванията са съвсем различни. Не смятаме да променяме режима на нашите граници такъв какъвто е към момента. Контролът е най-стриктният в сравнение с останалите европейските държави. Едва ли има друга страна в ЕС, която да осъществява по-стриктен контрол", казва Бъчварова. От думите й стана ясно обаче, че не успяваме да се справим с абсолютно целия бежански натиск по границите ни, затова мигрантите се задържат и във вътрешността на България. Същото се отнася и за нелегалните, които се опитват да преминат в Сърбия.

Водещи

Най-четени