Бюджет 2014 г. мина през 3 парламентарни комисии 06.11 | 22:07

Стойнев обеща над 2 % икономически ръст догодина

От Христина Рафаилова

Три парламентарни комисии приеха бюджета за 2014 г. Това са социалната, регионалната и земеделската. 

В аграрната комисия ресорният министър Димитър Греков е обясни, че разходите на ведомството му ще бъдат редуцирани с 31.7 млн. лв. или с 13.13 на сто. Той добави, че поради тази причина редица дейности, влизащи в отговорностите на министерството ще останат без финансиране.  Те са в размер на 43.1 млн. лв., е уточнил шефът на аграрното ведомство. 

Сред тях са 20 млн. лв. за осъществяване на дейностите на Българска агенция по безопасност на храните, 2.5 млн. лв. за обновяване на цифровата ортофотокарта. Също така няма да достигат 10 млн. лв. за провеждане на държавната политика, свързана с дейностите по експлоатация, изграждане, реконструкция и модернизация на водостопанските системи и съоръжения. 5 милиона лева за осигуряване на политиката в областта на аграрната наука също нямало да бъдат наличини. 

Заместник-министърът на земеделието  Явор Гечев  представи проектобюджета на Държавен фонд "Земеделие" и подчерта, че на 100 процента е осигурено обезпечението на различните програми. 

Пред регионалната комисия ресорният министър Десислава Терзиева е заявила, че разходите на строителното ведомство  за следващата година ще бъдат малко над 211 млн. лв. От държавната хазна ще бъда осигурени над 140 млн. лв. за ремонти, поддръжка и строителство на републикански пътища

В проектобюджета за 2014 г. с държавни инвестиционни заеми са осигурени средства за три язовира в размер на почти 23 млн. лв. 

Пред енергийната комисия ресорният министър Драгомир Стойнев заяви пък, че догодина икономическият растеж може да надмине 2 %. Той обясни, че предлагания проект на основния финансов закон има за цел  намаляване на административните разходи и постигане на по-висока ефективност на администрацията. Също така в него са заложени и по-целенасочени политики за насърчаване на икономиката и предприятията, в това число и в енергетиката.

Министърът каза, че разходите на министерството за персонал са намалени с над 2,3 млн. лв. Харчовете за издръжка и капиталови трансфери са редуцирани с 5.436 млн. лв. 

Пред депутатите Стойнев заяви, че ведомството му ще изпълнява 4 политики -  "Устойчиво икономическо развитие и конкурентноспособност", "Ефективно външноикономическо сътрудничество", "Устойчиво развитие на туризма" и "Устойчиво и конкурентноспособно енергийно развитие". 

Водещи

Най-четени