Бюджетът на президента – със 767 000 лв. по-малко 17.10 | 09:55

Това обяви шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев

От Кремена Бедерева

Бюджетът на президента ще бъде орязан с 12%. Това обяви пред в. "Преса" шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Според него всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от съкращенията. През 2013 г. бюджетът на "Дондуков" 2 беше 6,3 млн. лв. За 2014 г. той ще е със 767 000 лв. по-малко.

"Намалени са парите за издръжка на всички администрации, в това число и на президентската", обясни Цонев.

Проектът на бюджета тепърва ще бъде съгласуван с групите на БСП и ДПС. Годишно 2,6 млрд. лв. отиват за заплати на чиновниците в публичния сектор и още 1,9 млрд. лв. за издръжка на тези администрации.

"Целенасочено орязване на бюджета на президента не е нужно, но в общия контекст на оптимизиране на разходите на администрациите, които са набъбнали страшно много – да", коментира левият депутат Димчо Михайлевски.

Той смята, че президентът трябва да направи съкращения, за да се спестят средства за издръжка.

Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов е на мнение, че "безпринципната промяна на бюджетите на самостоятелните по конституция органи е неприемлива".

Павел Шопов от "Атака" обаче смята, че администрацията на президента е ненужно раздута и има нужда от драстични съкращения. "Президентът издържа около себе си метежници, хора, които в известна степен са в основата на това, което става по улиците вече 3-4 месеца", твърди националистът.

Водещи

Най-четени