Бюлетините за вота тръгват от 5 печатници към секциите 19.10 | 13:08

При засилени мерки за сигурност започна транспортирането им към областните управи

От iNews.bg

Бюлетините и изборните книжа за изборите в неделя вече пътуват към секциите. Превозването им се извършва при засилени мерки за сигурност. 5 печатници отговаряха за подготовката на изборните книжа.

Камионите с бюлетините се охраняват от жандармерията от две години насам след аферата "Костинброд" на предсрочните парламентарни избори през 2013. След като стигнат до секциите, охраната и разпределението поемат областните администрации.

Очакват ни най-сложните избори. Ще гласуваме едновременно за кмет, общински съветници, районни кметове и на референдум.

По-различното в бюлетината е за този вот е, че квадратчетата с номерата на кандидатите, в които ще отбелязваме гласа си, са разположени в средата ѝ.

От лявата им страна ще бъдат имената на партиите или коалициите, които ги издигат. А от дясната – имената на самите кандидати.

На местните избори отново ще гласуваме с преференция. Тя ни дава право да издигнем по-нагоре в листата предпочитан кандидат. Първо обаче трябва да дадем гласа си за избраната от нас партия и чак след това можем да изберем предпочитан кандидат от нейната листа.

 

На места ще се гласува с по 5 бюлетини – за кмет на община и кметство, за общински съветници, за районни кметове плюс бюлетината за референдума.

 

 

 

Водещи

Най-четени