В 44 избирателни секции гласуват българите в Лондон 25.10 | 14:07

Българите в чужбина гласуват само на референдум

От iNews.bg

Българите в чужбина могат да упражнят правото си на глас в 45 държави по света. Нашенците извън пределите на родината гласуват само на референдума заради изискването за уседналост за местните избори.

В сградата на българското посолство в Лондон се намират 5 от общо 44 секции, в които българите на Острова могат да кажат "Да” или "Не” на референдума днес. По традиция е висока избирателната активност в българската общност във Великобритания, разказва Николай Барулов пред Нова тв.

Българите на острова имат възможност да гласуват в повечето големи градове, като цялата процедура отнема няколко минути.

Всеки може да го направи като попълни декларация буквално преди да пусне изборната бюлетина в най-близката до него секция. Близо 300 000 са българите, които живеят и работят във Великобритания. Много от тях смятат, че правото им да гласуват оттук трябва да бъде зачитано наравно с това на българите в родината.

Изборният ден тук ще приключи в 19 часа местно време или 21 часа българско време. След това членовете на секционните избирателни комисии ще трябва да подготвят протоколите и да ги изпратят сканирани до България.

 

 

Водещи

Най-четени