В Бургас се били преборили с бездомните кучета 16.01 | 17:07

Твърдението е на местната общинска управа

От Андриян Георгиев

Бургас бил град, в който проблемът с безстопанствените кучета е практически овладян, твърдят от местната общинска управа.

Там било много трудно да срещнеш бездомни кучета на улицата. По-вероятно е това да се случи в кварталите със смесено население и промишлените зони, които са идентифицирани като основен генератор на бездомни кучета. Тази година щяло да бъде обърнато по-сериозно внимание именно на тези места, уверяват от общината.

През 2011-та Община Бургас, съвместно с неправителствения сектор, е провела акция за безплатна кастрация на кучета в квартал "Победа". Там повечето хора са бедни и никога не биха отделили собствени средства за такава процедура. Извършени са били 50 кастрации. През 2012-та се планирала такава акция в кв "Горно Езерово".

Реално на територията на община Бургас имало 300 - 400 безстопанствени кучета, твърдят от общината. Годишно 400 екземпляра се кастрирали и маркирали в общинския приют за кучета.

През последните години овладяното размножаване на безстопанствените кучета е довело до увеличаване броя на уличните котки. Затова местната община пилотно за страната е започнала да кастрира мъркащите животинки. През 2011 г. били кастрирани 1 000 бездомни котки.

Водещи

Най-четени