В България се правят суперманеврени камиони за НАТО 03.11 | 13:09

Возилата са с дизелови платформи 4 х 4 и свръхмощни двигатели

От iNews.bg

Български производител конструира специфични камиони за нуждите на НАТО. Супервозилата – около 20 на брой, се произвеждат в пловдивски завод.

"Те вече се товарят на военни транспортни средства и се отправят зад граница за бойните си мисии", съобщи инж. Петър Петров, директор на фирмата производител, информира БТА.

Камионите MPR-20 представляват дизелови платформи 4 х 4. "Военните изисквания на НАТО са специфични и обикновени камиони не им вършат работа. Затова поискаха от нас специална конструкторска разработка и много сигурно изпълнение", добави директорът.

MPR-20 са упорити и издръжливи машини, които носят товар, почти равен на собственото им тегло около 2 тона. Те са изключително маневрени и стабилни на всякакъв терен. Четирите двигателни колела и свръхмощният двигател позволяват преодоляване на височини с наклон от 35 процента, както и водни прегради с дълбочина до 80 см.

Скоростната кутия на MPR-20 е тристепенна с плавно управление, а двигателят отговоря на световните изисквания за екологичност на отработените газове. Камионите ще работят при планински условия.

Водещи

Най-четени