В Пловдив мюсюлманското настоятелство си иска три вакъфски имота 11.08 | 16:15

Те ще бъдат реставрирани и превърнати в туристически атракции

От Лазар Тодоров

Мюсюлманското настоятелство в Пловдив претендира в съда за връщането на три вакъфски имота. Това съобщи председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан.

Искат се Чифте хамам, по-позната като Чифте баня, превърната в музей на съвременното изкуство, бившата Ташкия Джамия, сега "Ресторант 19 век”, и турските гробища. В момента и трите имота са общинска собственост, допълва агенция "Фокус". 

По думите на Пехливан няма пречки с община Пловдив. За да бъдат уредени нещата законово, те се движат от адвокат. Предвижда се архитектурните паметници от отоманската ера да останат на територията на Пловдив, но да бъдат реставрирани в първоначалния им вид, като за това ще се търсят дарители.

Няма значение от къде ще дойдат средствата, важното е те да придобият добър вид, за да се посещават от туристите, коментира Пехливан. Пример за това е Джумая джамия, която се посещава от много туристи от Запада.

Ахмед Пехливан каза още, че в момента има подписано споразумение между турското и българското правителство за връщане на вакъфски имоти на мюсюлманите в България и на християните в Турция.  

Пехливан уточни още, че на българската екзархия в Турция вече са били върнати някои имоти.

Водещи

Най-четени